Terug naar overzicht

Bitcoin in Afrika

Leestijd: 3 min.

ifc +

6/16/2020

Echte oplossingen

Terwijl wij cryptocurrency voornamelijk voor speculatieve doeleinden gebruiken, zijn er plaatsen in de wereld waar Bitcoin echt een oplossing biedt voor heel wat moeilijkheden. Denk maar aan ontwikkelingslanden, waar cryptomunten momenteel voor veel meer gebruikt worden eerder dan enkel speculatie. Zo zien we crypto bijvoorbeeld groeien in Zuid-Amerika omdat vele valuta’s daar aan een razendsnel tempo hun waarde verliezen. Zuid-Amerika heeft bovendien heel lang op nummer 1 gestaan op vlak van Bitcoin gebruik. Deze regio is onlangs van de troon gestoten door een ander continent. Het gebruik in Afrika begint namelijk recordhoogtes aan te nemen: in ontwikkelingsgebieden zien we dat crypto valuta enkele broodnodige use cases bieden aan de lokale bevolking en Bitcoincommunities breiden er bijgevolg snel uit. Landen zoals Kenia, Ghana, Botswana, Nigeria, Zambia, Oeganda en vooral Zuid Afrika zijn hier enorme voorlopers in.

Zuid Arika

In Zuid-Afrika loopt momenteel een prachtig project rond elektriciteit. Mensen hebben er de keuze uit 2 manieren om elektriciteit te betalen, namelijk Post paid (achteraf betaald) of prepaid (vooraf betaald). Vaak doen zich echter problemen voor met het post paid systeem; mensen begrijpen er moeilijk dat ze voor iets moeten betalen dat al verbruikt is, dus de oplossing hiervoor is het prepaid systeem. Het grootste probleem hierbij is dan weer dat 80 procent van de bevolking geen toegang heeft tot een bank of andere financiële services om vooraf te betalen. Dus de elektriciteitsmaatschappij moet van deur tot deur gaan om de betalingen te onvangen, en dit moet bovendien beveiligd gebeuren waardoor de kosten enorm oplopen.

efficiënt

De oplossing is echter heel simpel: er worden smartmeters gemaakt met een Bitcoin adres, en van zodra je Bitcoins stuurt naar dit adres wordt de juiste hoeveelheid elektriciteit automatisch tot jouw beschikking gesteld. Dit is snel, veilig en eerlijk! Nog een bijkomend pluspunt is dat de kosten drastisch worden verminderd voor alle betrokken partijen!

Banking on Afrika

alles kan je ontdekken in de documentaire “Banking on Africa: The Bitcoin Revolution”. Dit is een prachtige pro-bitcoin documentaire die je terug kan vinden op primevideo. Daarin kan je ook het verhaal ontdekken van een vrouw in Botswana die Bitcoins heeft verdiend met het invullen van online surveys en dergelijke. Ze deed dit omdat haar zoontje een geboorteafwijking had waarvoor de operaties enorm duur zijn, en zo wou ze geld inzamelen om deze te kunnen vergoeden. Haar zoontje is jammergenoeg overleden in 2011, maar zelf heeft deze vrouw wel de kracht van Bitcoin ontdekt. Na de grote bullrun van 2017 heeft ze een boerderij kunnen kopen waar ze ook haar zogenaamde Satoshicenter heeft opgericht. Ze reist momenteel Afrika rond om haar kennis te verspreiden en om educatie te bieden rond crypto waar die nodig of gewild is. Ook zorgt ze ervoor dat de arme bevolking niet in de vele scams lopen die Afrika overspoelen en zo niet nog armer wordt.

Nigeria

Ten laatste bekijken we nog even het voorbeeld van Nigeria. Volgens Google wordt er daar meer op de term Bitcoin gezocht dan op eender welke andere plaats ter wereld. Zo zie je maar dat de markt in Afrika groeit, en deze zal blijven groeien, aangezien deze mensen geen toegang tot banken hebben, maar wel een smartphone. Zo kunnen zij makkelijk hun weg vinden naar Bitcoin. We kunnen dit alleen maar toejuichen, want dit is een van de belangrijkste redenen waarom Bitcoin ontwikkeld is: geld toegankelijk maken voor iedereen was net wat de filosofie van Satoshi Nakamoto inhield. Hou dus zeker het Afrikaanse continent in het oog, want er zal veel veranderen. Het zou wel eens tot een punt kunnen komen waarbij wij hun voorbeeld moeten volgen. De wereld van morgen staat aan je deur, misschien is het tijd om die eens openen!


Deel op sociale media