Terug naar overzicht

Wie is Satoshi?

Leestijd: 4 min.

IFC +

2/23/2022

Satoshi's wallet

980.000BTC staan er nog te blinken in de wallet van Satoshi Nakamoto, Al 11 jaar is deze onaangeroerd gebleven. Omgerekend naar de prijs van nu Februari 2022 is dat meer dan 37 miljard dollar. Je kan gaan begrijpen dat er enorm over gespeculeerd wordt over wie Satoshi werkelijk is. We zetten enkele theorieën op een rijtje.

Hal finney

Een naam die her en der geroepen wordt is Hal Finney. Hij was een van de kernprogrammeurs van het Bitcoin project. Aan Hal zelf kunnen we het niet meer vragen want de man is in 2014 overleden door een slopende ziekte. Lange tijd was dit ook mijn hoofdverdachte want naast dat hij dicht betrokken was bij dit project, was hij ook ontvanger van de allereerste Bitcoin transactie en het feit dat de wallet onaangeroerd blijft kon wel eens betekenen dat Satoshi niet meer onder ons is. Nu de dag van vandaag kan ik na grondige research jullie vertellen dat hij het waarschijnlijk niet was. Alle correspondentie tussen de vroege programmeurs zijn terug te vinden op het web. Alle e-mail conversaties staan open om te lezen ( https://satoshi.nakamotoinstitute.org/emails/ ) . En als je dit aandachtig bekijkt zal je zien dat Hal finney heel wat vragen had over het Bitcoin project in de trant van, hoe zit dit, hoe zit dat. Dus de e-mails vertellen me dat we in een andere richting moeten kijken.

Dorian Nakamoto

Waarschijnlijk een van de beruchtste vingerwijzing in de geschiedenis van Bitcoin. In 2014 bracht het weekblad Newsweek een artikel uit waarin ze beweerden dat Dorian Satoshi Nakamoto was. Een Amerikaan met Japanse roots. Een van de argumenten die los van zijn achternaam naar boven werd gebracht was zijn opleiding als ingenieur. Het heeft een hele tijd geduurd en voor heel wat ophef gezorgd maar Dorian bleef ontkennen dat hij er ook maar iets mee te maken had. En toen de storm ging gaan liggen hadden de mensen uiteindelijk door dat hij het waarschijnlijk toch niet was maar niet voor hij 100 Bitcoins ontving vanuit de community als een thank you zullen we maar zeggen.

Craig Faketoshi Wright

Deze persoon kunnen we nomineren voor de grootste ophef in de recente jaren van Bitcoin. Hij was verantwoordelijk voor de Bitcoin Cash hard fork Bitcoin Satoshi’s vision of afgekort BSV. Ook dit verhaal startte met een artikel ditmaal in Wired magazine in 2015 waarin ze Craig profileerden en uitbrachten dat ze het sterkste bewijs van de identiteit van Satoshi Nakamoto had gevonden. Een van de bewijzen die ze naar voor brachten vermelde dat ze op Craig zijn Blog een paper over Cryptocurrency hadden gevonden die gedateerd werd maanden voor dat Satoshi zijn White Paper uitbracht. Alsook correspondentie tussen hem en zijn advocaat waar er gesproken wordt over een P2P distributed ledger. Zijn antwoord hierop was dat hij het lang heeft proberen te verbergen dat hij van in het begin bij Bitcoin betrokken was. Hierna ging hij hoog van de toren gaan blazen dat hij de echte Satoshi was. Het heeft voor heel wat ophef en rechtszaken gezorgd en de Australiër heeft zijn zaak nooit hard kunnen maken. De algemene consensus in de Cryptospace was dat hij een Fraud is. Er schiet bijna niemand over die nog een woord gelooft van wat er uit zijn mond komt.

Nick Szabo

Een computeringenieur die in 1996 al een paper uitbracht over Smart Contracts. In 1998 bracht hij een voorloper van de Bitcoin uit, de gedecentraliseerde Bit Gold. Dit is niets geworden want hij bleef met het double spending probleem tegen de muur lopen. Nick werd aangewezen als Satoshi maar hij heeft dit altijd blijven ontkennen.

Cypherpunks

Deze groep Crypto anarchisten vindt zijn ontstaan in de begin jaren ’90 en zetten zich in voor de privacy en overheidsbemoeienissen in de online wereld. Het was een kleine groep van geniale computer wetenschappers en programmeurs. Er wordt gezegd dat zij wel eens achter de figuur Satoshi Nakamoto zouden kunnen zitten want projecten als Bitcoin is waar deze mannen voor streden. Een vrij internet waar je je anoniem kan begeven en bewegen en een digitale munt die de identiteit van de uitgever beschermd. De bovengenoemde Hal Finney en Nick Szabo maakten hier trouwens ook deel van uit. Dus deze theorie gaat er van uit dat het een groep personen was die zich schuilhield achter de figuur van Satoshi.

Adam Back

De in Engeland geboren cryptographer en ook cypherpunk Adam Back was de uitvinder van Hashcash, technologie die ook in het Bitcoin protocol werd gebruikt, als je ook de correspondentie bekijkt van Satoshi merk je hier en daar wat Brits taalgebruik. Los van dit alles is hij ook nog eens de co founder en CEO van Blockstream de grootste ontwikkelaars in de Bitcoinspace, dus volgens mij is er een reële kans dat Adam Satoshi is. We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Van wie die 980.000btc zijn blijft een groot vraagteken en het mysterie van Satoshi Nakamoto zet zich voort en is gegroeid tot een van de grootste vraagtekens in de digitale wereld. Zal er ooit beweging komen in die wallet en zal de wereld ooit de mens of mensen achter Satoshi Nakamoto te zien krijgen. Only time will tell.


Deel op sociale media